Blog: Thuis werken met kinderen. Hoe houd je het hoofd koel?

Blog

De maatregelen in verband met Corona hebben in veel huishoudens de dagelijkse gang van zaken op z’n kop gezet. Hoe ga je als ouder om met deze onzekere tijden en hoe bewaar je de rust in huis? Emma de Heer, psycholoog kind & jeugd, deelt de komende drie weken haar adviezen om je door deze moeilijke tijden heen te helpen.

Thuiswerken met kinderen en opeens 24/7 op elkaars lip zitten, kan voor veel spanning zorgen in je gezin. De routine en balans vallen weg en het is moeilijk die te herpakken.

Mijn advies is: Maak een plan!  Een vaste dagstructuur zorgt voor voorspelbaarheid en dus rust bij jezelf en de kinderen. Maar het helpt je ook om op lastige momenten te anticiperen. Ik geef je een aantal tips om hiermee aan de slag te gaan:

  • Maak ‘s avonds al een planning voor de dag erna. Dit voorkomt dat de dag je ‘overkomt’ en je de hele tijd achter de feiten aanloopt.
  • Sta met de kinderen ongeveer dezelfde tijd op als wanneer zij naar school zouden gaan en laat ze op dezelfde tijd gaan slapen. Het is verleidelijk om de kinderen langer te laten doorslapen, maar probeer dat te voorkomen. De kinderen raken zo verder uit hun ritme en als ze weer naar school gaan, zorgt dat voor problemen.
  • Plan fysieke activiteiten in. Zeker jonge kinderen hebben het nodig om even te kunnen bewegen. Kan je niet naar buiten? Op YouTube vind je leuke sportoefeningen en dansjes die je ook thuis kunt doen.
  • Denk van tevoren na over hoeveel beeldschermactiviteit de kinderen mogen en hoe je dit het beste kan indelen. Heb je zelf om 13:00 uur een belangrijk werktelefoontje? Plan dan op dat moment tablettijd in voor de kinderen. Als je kind van tevoren weet hoeveel beeldschermactiviteit het mag en wanneer, vraagt het hier niet constant tussendoor om.
  • Wissel momenten van samen-activiteiten af met momenten dat de kinderen even alleen spelen. Met gerichte aandachtmomenten verklein je de kans dat zij om je heen blijven hangen met vragen. Vraagt je kind tussendoor om aandacht (om een niet dringende reden) verwijs dan naar het volgende gezamenlijke moment.
  • Geef bij de gezamenlijke momenten gerichte aandacht. Het gaat hierbij echt om kwaliteit en minder om kwantiteit. Zet je telefoon even op stil en klap de laptop dicht; Eet even samen wat, doe een spelletje of bak samen iets of maak een wandeling. Die volledige aandacht maakt dat zij straks weer rustiger zelf kunnen spelen.
  • Niet alle kinderen kunnen zichzelf even goed vermaken. Zorg dat je je kind een aantal spelideeën kunt aanbieden. Geef je kind twee opties en laat het er één kiezen. Te veel opties kunnen kinderen overspoelen. Help het kind zo nodig even op weg. Pak bijvoorbeeld de Lego en begin samen een huis te bouwen. Leg vervolgens uit dat jij iets anders moet doen, maar dat je straks komt kijken hoe mooi het huis is geworden.
  • Word het je even te veel? Neem even afstand en ga bijvoorbeeld even buiten een kopje koffiedrinken.

Niet alleen praten, maar oplossen

Ik wens je veel succes met het maken van je dagplan. Het kost misschien even tijd, maar het levert je ook wat op: Meer rust en regelmaat voor jou en je kind gedurende de dag.

Emma de Heer
Behandelaar/kind en jeugd-psycholoog

Andere verhalen

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2023