Het verhaal van Daniël

Verhalen

Toen Daniël (37) een aantal jaren geleden op oudejaarsavond ongelukkig genoeg zijn geheugen kwijtraakte, stapelden de problemen zich op. Hij raakte zijn baan kwijt en kwam financieel in de moeilijkheden. Door begeleiding van impegno en met schuldhulpverlening kreeg hij zijn leven weer meer op orde en ontstond een basis om op verder te bouwen.

“Ik ben taxichauffeur maar heb momenteel niet zo veel werk helaas” vertelt Daniël*. “Ik was werkzaam bij een bedrijf, dat failliet ging. Nu zit ik met de gebakken peren, want ik heb niet veel inkomen. Ik heb een aantal jaar geleden een ongeluk gehad waardoor ik mijn geheugen ben kwijtgeraakt. Dat merk ik in het dagelijks leven met boodschappen doen, of met mijn werk. Ik moet bijna alles opschrijven, anders kan ik het zomaar vergeten.”

Financiële problemen

De geheugenproblemen van Daniël maakten dat hij vergat zijn rekeningen te betalen. Door het verliezen van zijn baan, kwam er ook geen geld meer binnen. “Maar dat bleef ook niet heel erg hangen” geeft Daniël toe. “Op een gegeven moment is alles zo hoog opgestapeld, dat ik daar ook nog eens depri van werd. En toen was het helemaal minder. “

De depressieve klachten van Daniël zijn gedeeltelijk terug te brengen naar gebeurtenissen uit zijn jeugd. Op tienjarige leeftijd overleed zijn vader, die hij toen net had leren kennen. “Daardoor voelde ik me heel erg in de steek gelaten”, zegt Daniël. De emotie is af te lezen op zijn gezicht. “Het doet nog steeds een beetje pijn als ik het hardop zeg.”

Verveling

Daniël kwam in de schuldhulpverlening terecht en later in budgetbeheer. Dat betekent dat hij maandelijks een klein bedrag krijgt om van te leven en verder zijn schulden aflost. Het valt niet mee om van zo weinig geld rond te moeten komen en de verveling slaat dan ook toe. Daniël: “Je kan niks en je hebt niks. Ik woon op Scheveningen, dus ik zou naar buiten willen om een ijsje te halen, bijvoorbeeld. Maar dat is al moeilijk. En daar word je dan soms ook heel gefrustreerd van, want dan zit je hier maar op die bank.”

Geheugenfoefjes

Sinds 2013 krijgt Daniël ondersteuning van impegno. Er zijn achtereenvolgens verschillende begeleiders bij hem over de vloer geweest. “Impegno heeft heel erg geholpen met mijn administratie weer op orde brengen, want dat was 1 grote stapel. Zo kreeg ik ook weer meer overzicht in mijn hoofd.” Zijn huidige begeleider Frances, activeert Daniël om zijn afspraken na te komen, de contacten met instanties te onderhouden en zijn post te verwerken. Ze leert Daniël ook foefjes om met zijn geheugenprobleem om te gaan. Door notities te maken bijvoorbeeld en deze op een zichtbare plek neer te leggen. En door op zijn mobiel alarm in te stellen om hem aan belangrijke afspraken en acties te herinneren.

Werk zoeken

“Frances helpt me ook met werk zoeken. Ik maak nu al een jaar of twee, alleen maar kleine taxiritjes, met kinderen onder andere. Ik zou graag meer willen rijden. M’n groot rijbewijs halen of zoiets. Ik vind het lekker om op de weg te zitten. We hebben samen banen gezocht en gevonden. We zoeken op internet, maar zetten ook daadwerkelijk de stap om te solliciteren, een brief te schrijven, in plaats van af te wachten.”

Frances helpt Daniël zijn administratie te ordenen, maar ook zijn huis op te ruimen. “Ik ben van mezelf vrij netjes, maar het is toch een stok als de deur als er elke week iemand in je huis komt. Dan moet het wel een beetje netjes zijn. Je krijgt een band met die mensen, want ze helpen je echt. Financieel, maar ook mentaal. Ik kan kwijt hoe ik in m’n vel zit. Je hebt ook heel snel het vertrouwen dat je alles kunt vertellen.”.

Door de bewindvoering zijn de schulden van Daniël onder controle. Zijn administratie is op orde en hij zoekt actief naar werk. Daniël is blij met de inzet van impegno:
“Mij heeft het heel erg geholpen en het is een goede stok achter de deur. Of eigenlijk een schop onder mijn….”

*Daniël gaf er de voorkeur aan om niet zijn voornaam, maar zijn tweede naam te gebruiken voor dit interview.

Daniël krijgt Individuele ambulante begeleiding voor volwassenen.

Andere verhalen

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2020

In fact, these kind of designs have become referred to as "Ripley" and fake richard mille "Bishop", respectively, and therefore are remarkably sought-after collectors' items.