Het verhaal van John

Verhalen

John kent een verleden met vele nare gebeurtenissen. Van fysieke en geestelijke mishandeling in zijn jeugd tot verkeersongelukken. Deze gebeurtenissen zorgden voor mentale klachten. Jaren liep hij bij verschillende zorgorganisaties waar ze de vinger niet op de zere plek konden leggen en een diagnose uitbleef. Toen John anderhalf jaar geleden terecht kwam bij impegno, was er snel duidelijk wat er met hem aan de hand was.

De diagnose
Het ging een lange tijd niet goed met John, vader van een 28-jarige dochter en trotse opa. Hij zat niet lekker in z’n vel, kampte met angsten en raakte door het coronavirus ook nog z’n geliefde baan als ontwerper kwijt. Hij besloot hulp te zoeken en kwam via de huisarts terecht bij impegno. John vertelt: “Bij impegno werd ik snel geholpen en gelijk goed opgevangen. Jaren liep ik rond met de vraag: ‘Wat heb ik nou, ik ben toch niet gek?’. Bij impegno wisten de psychologen eindelijk naam te geven aan mijn psychische klachten. Ik bleek een posttraumatische stressstoornis te hebben. De diagnose gaf mij rust. Ik wist nu dat mijn klachten een naam hadden en dat er iets aan gedaan kon worden.”

De behandeling
Nadat de diagnose vastgesteld was konden de behandelingen van start gaan. Psycholoog Arie is samen met John aan de slag gegaan met narratieve exposure therapie, imaginaire exposure en EMDR. Arie vertelt: “Het doel van traumaverwerking is om in een veilige omgeving gewenning aan de traumatische herinneringen op te laten treden. Bestaande verbanden zoals geuren, plekken en mensen die te maken hebben met traumatische ervaringen worden hierin ook verwerkt, zodat deze geen negatieve lading meer dragen. Hierdoor kunnen mensen onder ogen zien wat hen is overkomen, dit verwerken en een plekje geven”.

John is dagelijks bezig geweest om zijn ervaringen uit het verleden te verwerken. Dat was niet altijd makkelijk. “Het was een intensief traject. Tijdens een behandeling geef je je helemaal over en dat kost veel energie. Maar de behandelaren van impegno hebben mij hier echt doorheen geholpen. Ze deden hun best voor mij en gaven eerlijke en oprechte aandacht, dat vond ik erg fijn. Door hun voelde ik mij gehoord en is mijn zelfvertrouwen weer teruggekomen. Momenteel zit ik in de laatste fase van mijn behandeling. Ik zie mijn behandeling als een reis, waarbij het elke dag een stukje beter gaat.”

Schilderen
John is een echte creatieveling. Hij vindt het leuk om te schilderen en gebruikt dit ook als middel om het verleden te verwerken. “Als ik schilder, dan zet ik mijn gevoelens op het doek. Ik schilder vaak verschillende lagen. Alleen ik weet wat er achter de lagen verscholen zit. Dit helpt mij in het verwerkingsproces”, vertelt John.

De toekomst
In de toekomst hoopt John zelf mensen te kunnen helpen. Daar sluit de nieuwe baan waar hij binnenkort aan begint perfect bij aan. “Ik zou graag willen dat wat ik in het verleden heb meegemaakt, niet voor niets is geweest. Dat ik mijn ervaringen uit het verleden kan gebruiken om mensen te helpen en mensen mee kan geven dat het niet erg is om hulp te vragen. Daarom start ik binnenkort met een nieuwe baan, waarbij ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ga helpen om aan het werk te komen.” Verder kijkt John positief naar de toekomst: “Ik hoop dat ik uiteindelijk op een punt kom dat ik zielerust kan ervaren: dat mijn lichaam en geest tot rust komt na de perikelen uit het verleden. Met de hulp van impegno heb ik er vertrouwen in dat dit goed gaat komen”.

Andere verhalen

Het verhaal van Annie

augustus 20, 2021

Het verhaal van Jolanda

april 15, 2021

Het verhaal van William

maart 20, 2021

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2023