Start MBO3 opleiding Ondersteunend Begeleider bij impegno

Blog
Eind september starten we bij impegno met de MBO3 opleiding voor Ondersteunend begeleider. Het grootste gedeelte van de studenten die gaan starten, stroomt intern door vanuit Huishoudelijke ondersteuning.

 

“Met het aanbieden van deze opleiding kunnen collega’s van Huishoudelijk ondersteuning zich verder ontwikkelen binnen impegno. Een groot voordeel is dat zij impegno als werkgever al kennen en wij hen als collega”, vertelt Linda de Jongh-Langereis, opleidingscoördinator binnen impegno.

 

Kans voor werkgever en werknemer

De opleiding zorgt voor een grotere instroom collega’s bij Begeleiding, waardoor personeelskrapte verder beperkt wordt. Miranda van den Bos, Manager Begeleiding: “Het is lastig om mensen te vinden die aan de eisen en motivatie voldoen die horen bij het verlenen van ambulante zorg. Wel hebben veel medewerkers van ons de ambitie hiervoor, maar ontbreken de juiste diploma’s. Zij krijgen hiermee de kans om hun carrière verder voort te zetten als Ondersteunend begeleider.”

 

Co-creatie van studieprogramma

De opleiding voor Ondersteunend begeleider is een erkende MBO3 opleiding, gefinancierd door impegno. De invulling van het studieprogramma is een co-creatie van MBO Rijnland, managers Begeleiding van impegno en de studenten. Het studieprogramma bestaat uit een aantal standaard vakken en competenties die horen bij een opleiding op MBO3 niveau. Daarnaast geven de managers en studenten aan welke competenties belangrijk zijn om straks de functie van Ondersteunend begeleider volwaardig uit te voeren. “Deze erkende opleiding is meer toegespitst op de psychiatrie in vergelijking met andere opleidingen voor Begeleiding”, licht Miranda van den Bos toe. Daarnaast kunnen studenten bijvoorbeeld aangeven tegen welke problematiek ze aanlopen, zodat dit ook meegenomen wordt in het programma. Linda de Jongh-Langereis: “Door deze combinatie sluit de opleiding goed aan bij het werkveld.”

 

Doorstroom naar Ondersteunend Begeleider

De studieovereenkomst duurt 1,5 jaar, waarbij de doorstromers het eerste half jaar nog onder Huishoudelijke ondersteuning vallen om vervolgens door te schuiven naar Begeleiding. De studenten die nog niet werkzaam waren bij impegno zullen direct bij Begeleiding beginnen. De studie wordt naast deze werkzaamheden uitgevoerd. Regelmatig is er een studieavond in Zoetermeer. Daarnaast werken de studenten aan thuisopdrachten.

 

We wensen alle collega’s veel succes met de opleiding!

Andere verhalen

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2023