Vier je successen, hoe klein ze ook zijn

Blog

Je bent niet de enige die regelmatig wordt meegesleept in negatieve gedachten. Veel mensen hebben de neiging om te focussen op wat fout gaat. Als gevolg hiervan ontstaan negatieve gedachten, waardoor je je somber voelt. Hoe kan je loskomen van deze negativiteit en je juist focussen op de (kleine) successen die je behaalt? En waarom is het zo belangrijk om deze (kleine) successen te vieren? Dat lees je in deze blog.

Negatieve gedachten
Sanne Onderwater is jeugdbegeleider bij impegno en krijgt regelmatig te maken met jongeren die kampen met negatieve gedachten. Ze vertelt: “Ik begeleidde bijvoorbeeld een meisje met een negatief zelfbeeld. Zij was heel streng voor zichzelf en kon de positieve gebeurtenissen op een dag niet zien. Ik gaf haar de oefening om elke dag één ding op te schrijven wat goed was gegaan. Dit lukte haar niet, omdat ze veel te groot dacht. Samen hebben we toen gekeken naar hoe haar dag verlopen was. Puur het uit bed komen die dag, was al een overwinning op zich. Het meisje kampte met depressieve gevoelens en elke ochtend uit bed komen was een strijd. Haar het inzicht geven dat zij die ochtend toch uit bed gekomen was en dat dit een succes was, zorgde voor positieve gedachten bij het meisje. Hierdoor lukte het haar beter om te kijken naar de kleine successen die zij per dag boekte.”

Accepteer je fouten
Omgaan met negatieve gedachten, hoe doe je dat? Leer allereerst te accepteren dat er wel eens iets fout mág gaan en dat het vervelende gevoel wat je hieraan over houdt er mag zijn. Dan kun je je juist meer focussen op alles wat er op een dag wél goed gaat: de successen, hoe klein ze ook zijn. Onze gedachten hebben invloed op hoe we ons voelen en op ons gedrag. Het is daarom belangrijk om je gedachten aan te pakken, zodat dit een positief effect heeft op je gevoel en je gedrag. Sanne vertelt: “Juist je aandacht richten op dingen die goed gaan zorgt ervoor dat je positiever gaat denken, jezelf beter gaat voelen en waardoor het uiteindelijk ook makkelijker wordt om je aandacht te richten op het positieve in plaats van het negatieve. Positiviteit geeft energie en kracht en maakt activiteiten leuker.”

Oefening
Alles wat je aandacht geeft groeit; dus wanneer je oefent om positiever te denken, word je ook positiever en is de kans op kleine successen groter. Een simpele oefening hiervoor is om ‘s avonds voordat je gaat slapen drie dingen te bedenken waar je die dag dankbaar voor bent of wat goed is gegaan die dag. “Dan creëer je een moment voor jezelf waarop je even stil staat en de focus op je successen legt.”, vertelt Sanne. “Als dit te veel is, kun je ook elke dag één ding op schrijven wat goed is gegaan. Daarnaast is het belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Goed is goed en het hoeft niet perfect. Je bent goed zoals je bent.”

Successen vieren
Het is belangrijk om (kleine) successen in je leven te vieren. Het leven kabbelt maar door en het goed om stil te staan bij wat je allemaal bereikt hebt. Sanne vertelt: “Veel mensen denken bij het vieren van (kleine) successen aan het opentrekken van een fles champagne, uit eten gaan of een feest geven, maar kleine successen kun je ook vieren in je hoofd. Even de focus leggen op de rust en positiviteit in je hoofd. Ruimte maken voor een momentje van geluk waarop je kan denken: ‘Kijk, dit heb ik toch even mooi gedaan’. Positiviteit kun je ook delen en is aanstekelijk. Des te belangrijker om anderen voor hun successen te complimenteren en je waardering uit te spreken. Dit zal ook bij jezelf een stuk vreugde creëren.”

Andere verhalen

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2023