Zijn er kosten aan verbonden?

Alle zorgverzekeraars houden, elk jaar dat je in zorg bent bij impegno, verplicht de eerste 385 euro van al je gemaakte zorgkosten in als eigen risico. Ook de behandeling van impegno valt daar onder. Het verplichte eigen risico is 385 euro (vanaf 18 jaar), maar het is mogelijk dat je bij jouw polis zelf voor een hoger eigen risico hebt gekozen, de zorgverzekeraar houdt dan ook deze zorgkosten in. De kosten van een behandeling worden altijd achteraf in rekening gebracht bij de zorgverzekeraar.

Voorbeeld (de bedragen uit het voorbeeld zijn fictief): je hebt in 2020 een eigen risico van 385 euro. Je hebt in 2020 nog geen zorgkosten gemaakt. In december 2020 vindt je intakegesprek bij impegno plaats. De kosten hiervoor bedragen bijvoorbeeld 300 euro. Het is goed om te weten dat er in de kosten van het intakegesprek ook indirecte tijd berekend wordt. Indirecte tijd is bijvoorbeeld het uitwerken van het gespreksverslag, de bespreking van de aanmelding met het zorgteam, het analyseren van de ingevulde vragenlijsten, etc. Deze zorg valt volledig onder het eigen risico. De zorgverzekeraar brengt het bedrag aan eigen risico in rekening bij jou. Het eigen risico wordt in dit geval als volgt verrekend: 385 euro – 300 euro = 85 euro eigen risico blijft over. In 2021 begint de teller van het eigen risico weer opnieuw. Je hebt in 2021 weer een eigen risico van 385 euro (je hebt in dit geval niet voor een hoger eigen risico gekozen). In dit jaar vinden de gesprekken van de behandeling plaats. Je ontvangt hiervan bijvoorbeeld een rekening van 2000 euro. De zorgverzekeraar brengt het bedrag aan eigen risico weer in rekening bij jou. Het eigen risico wordt in dit geval als volgt verrekend: 385 euro – 2000 euro = -1615 euro. Je betaalt zelf de 385 euro aan eigen risico. De 1615 euro die overblijft wordt door de zorgverzekeraar betaald. In dit voorbeeld geldt dus twee keer het eigen risico: in 2020 en in 2021.

Klik hier voor meer informatie over het eigen risico.

Dit betekent dat je met de volgende kosten rekening moet houden: Zie onderstaande infographic voor je GGZ kosten in 2021.