Het verhaal van William

Verhalen

In zes jaar tijd is het leven van William compleet veranderd. Hij heeft geen schulden meer, heeft leren omgaan met zijn ADHD en is afgekickt. Nu heeft hij leuk werk als fietsenmaker, een lieve vriendin, een huis en een autootje. En hij durft weer toekomstplannen te maken.

Bij Kringloopbedrijf La Poubelle in Tilburg werkt William als fietsenmaker. Hij repareert daar alle soorten fietsen die in de stad worden achtergelaten. “Mijn werk vind ik geweldig”, vertelt William. “Het is mijn tweede thuis. Ik kan hier helemaal mezelf zijn en ik voel me hier rustig”.

Afkicken
Om op dit punt te komen is William een lange weg gegaan. “Zes jaar geleden woog ik 45 kilo, ik was een junkie en ik leefde op straat. Ik had agressieproblemen en zat met mezelf in de knoop. Ik ging aan de drugs en eigenlijk ging alles toen fout”. Het keerpunt kwam toen William via maatschappelijk werk in de daklozenopvang bij het DOK terechtkwam (Nu Fivoor, forensische en intensieve psychiatrie). Het Dok legde de lijn met de ambulante begeleiding van impegno. “Daar ging het balletje rollen”, vertelt William. “Alle problemen werden aangepakt”.
Dat ging niet vanzelf. William moest het moeilijke proces van afkicken aangaan en met het Dok werkte hij intensief aan zijn gedragsproblemen. “Het is echt wel een heel gevecht geweest”.

Problemen oplossen
De twee instanties Dok en impegno vulden elkaar in de hulpverlening goed aan. impegno en William stelden doelen op en gingen met zijn problemen aan de slag. Dat ging van een huis vinden en schulden en problemen met justitie oplossen, tot het in orde laten maken van het door drugs aangetaste gebit. “Ze gaven mij de geruststelling: ‘William, het komt goed’. Ik hoefde maar te bellen en wist dat het opgelost werd”.

Begeleider Elle Basters die William in die tijd begeleidde spaarde daarbij William niet. “Als het nodig was ging ze af en toe vol tegen me in, ze was heel direct en het kon dan wel eens botsen. Maar dat had ik op dat moment wel nodig. Ze behandelde me niet als een patiënt, maar als een gelijke. Dat vond ik prettig.”

Stabiele basis

William beseft dat hij veel bereikt heeft, samen met impegno, het Dok en zijn leidinggevende Peter bij La Poubelle. “Het gaat heel goed met me, maar soms kan een klein dingetje me weer helemaal tackelen. Dat is jammer. Toch durf ik nu weer naar de toekomst te kijken.”

Begeleider Emily van den Hoek was het laatste jaar een belangrijke sparringspartner voor William. “Hij had iemand nodig die hem tips en adviezen gaf. Hij pakte dat heel goed op en nam zijn eigen beslissingen. Het is mooi om te zien hoe trots hij erop is dat hij zijn plek in de maatschappij weer gevonden heeft.”.

Nu William weer een stabiele basis heeft, een woning, zijn financiën op orde en een fijne dagbesteding, zal impegno de begeleiding stoppen. In het nazorgtraject houdt Emily nog drie maanden contact met William. “Ik heb er vertrouwen in dat hij het zelf verder kan”, lacht ze. “Hij is er klaar voor.”

Kers op de taart

Op het werk leerde William ook zijn vriendin kennen. Dat was voor hem een grote overwinning. “Mensen zeiden dat ik niet het type mens ben om een relatie te krijgen. Maar die heb ik gewonnen. Dat is de kers op de taart.”

William kreeg Individuele ambulante begeleiding voor volwassenen. Wil je meer weten over hoe dit traject werkt bij impegno? Klik dan hier.

Andere verhalen

Het verhaal van John

november 5, 2021

Het verhaal van Annie

augustus 20, 2021

Het verhaal van Jolanda

april 15, 2021

@Alle rechten voorbehouden. impegno 2023