Wanneer kan je denken aan behandeling?

Veel mensen hebben periodes waarin het minder goed gaat en je niet goed in je vel zit. Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld vervelende gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, stress, problemen thuis of financiële zorgen. Soms merk je dat je er zelf niet meer uit komt en kan het belangrijk zijn om hulp te zoeken zodat je problemen niet verder opstapelen. Je kan dan bij ons aanmelden om behandeling te krijgen. Daarvoor heb je wel een verwijsbrief van je huisarts nodig.

impegno heeft een gevarieerd aanbod om de meest voorkomende psychische klachten te behandelen.

Wij bieden zowel basis,- als specialistische zorg. Hierbij kan gedacht worden aan:

  • ADHD
  • Autisme
  • Angstklachten
  • Depressieve klachten.
  • Systeemtherapie
  • Traumaklachten
  • Persoonlijkheidsstoornissen

Welke verschillende behandelingen bieden wij?

We werken onder andere met de volgende behandelmethoden: 

  • Acceptance and Commitment Therapy (ACT) 
  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
  • EMDR
  • Mindfulness
  • Schematherapie (SFT)

We bieden de volgende groepsbehandelingen aan:

Training: Zelfbeeld

Wat leer je?
De zelfbeeldtraining is bedoeld voor mensen die te vaak té negatief tegen zichzelf aankijken, maar die (ergens) toch wel weten dat dit negatieve zelfbeeld (eigenlijk) niet terecht is.
Aandacht geven aan reële positieve kanten en eigenschappen die in principe geloofwaardig zijn, maar waar in het dagelijks leven te weinig oog voor bestaat, is de kern van de aanpak in deze training. De verwachting is niet dat een korte training zoals deze, je direct helemaal van je negatieve zelfbeeld afhelpt, maar je leert vaardigheden aan, die je zelf kunt blijven toepassen, om je te gaan gedragen als iemand die vertrouwen heeft in zichzelf en die zichzelf de moeite waard vindt.
Deze zelfbeeldtraining maakt gebruik van de COMET-methode. De COMET is een behandelvorm gericht op het veranderen van een negatief zelfbeeld in een realistischer zelfbeeld.

DATA EN LOCATIE:
Locatie impegno Tilburg

Adres: Saal van Zwanenbergweg 11, 5026 RM Tilburg.
Aantal bijeenkomsten: 7 bijeenkomsten van 2 uur, op donderdagen van 10:00 tot 12:00
Startdatum: oktober 2024 bij voldoende aanmeldingen.

Training: Omgaan met Onrust

Heb jij ook moeite met plan-vaardigheden?
Dit is een groep voor mensen met én zonder ADHD diagnose. Je bent ook welkom als je last hebt van ADHD gerelateerde kenmerken. Mensen met onrust in hun leven hebben vaak behoefte aan wat handvatten om met bepaalde moeilijkheden om te gaan, zoals bijvoorbeeld bij planning, uitstellen en concentratie. Merk jij dat je hier ook behoefte aan hebt? Dan is deze groep iets voor jou!

Wat leer je?
Binnen de Omgaan met Onrust groep bespreken we onder andere: doelen stellen, planning en agendabeheer, prioriteiten stellen, concentratie en uitstelgedrag. Bedenk wel dat deze training slechts een goede start is, maar dat je deze vaardigheden altijd zal moeten blijven gebruiken. Na deze training zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden met de groepstrainer om jouw eventuele verdere individuele hulpvraag in kaart te brengen.

DATA EN LOCATIE:
Locatie impegno Tilburg:
Aantal bijeenkomsten: 8 bijeenkomsten van 2 uur, op donderdagen 14:45 tot 16:45
Adres: Saal van Zwanenbergweg 11, 5026 RM Tilburg.
Startdatum: september/oktober 2024 bij voldoende aanmeldingen.

Training: Patronen doorbreken

Heb jij ook last van negatieve gedachten? Is het weer niet gelukt om je grens aan een ander aan te geven? Heb je weer iets toegezegd, terwijl jij eigenlijk niet wilde? Heb je opnieuw gereageerd vanuit je eigen impulsen, waarvan je nu achteraf spijt hebt? Is wat je ook doet nooit goed genoeg voor jezelf? Kortom; maak jij steeds weer dezelfde fouten in je leven, terwijl je je zo had voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Wellicht is deze training dan iets voor jou!

Wat leer je?
De training Patronen doorbreken leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te begrijpen, hun invloed op het alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Middels deze groepstherapie ga je oefenen met het herkennen en doorbreken van jouw eigen valkuilen en patronen. Vaak herhaal je deze patronen niet voor niets en zit er een reden achter waarom je steeds in dezelfde valkuilen blijft trappen. Denk bijvoorbeeld aan het steeds willen zorgen dat de ander blij is en daarom je eigen behoeftes ondergeschikt maken. Of misschien ben je wel heel kritisch naar jezelf en is alles wat je bereikt toch niet goed genoeg. Mogelijk zijn sociale situaties lastig voor je of ben je overbelast doordat je zo hard werkt. Dit zijn allemaal patronen waar jij aan kan werken in deze groep.

DATA EN LOCATIE:
Locatie impegno Tilburg
Adres: Saal van Zwanenbergweg 11, 5026 RM Tilburg.
Aantal bijeenkomsten: 8 bijeenkomsten van 2 uur, op de dinsdagen van 13:00 uur tot 15:00
Startdatum: 3, 10, 17 en 24 september, 1, 8, 15 en 29 oktober, 5 en 12 november. De terugkomdag is op 26 november 2024.

Groepsschematherapie (vervolggroep op Patronen doorbreken)

Lukt het niet om al lang bestaande patronen te doorbreken? Ervaar je langdurige klachten die steeds terugkomen? Wil je beter leren omgaan met je emoties? Dan is deze groepstherapie wellicht iets voor jou!

Wat leer je?

Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. In de groepsschematherapie wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren

Let op: dit is meer een vervolggroep na de Patronen Doorbreken groep.

DATA EN LOCATIE:
Locatie impegno Waalwijk
Adres: Taxandriaweg 8E in Waalwijk
Aantal bijeenkomsten: minimaal 16 bijeenkomsten van 2 uur op donderdag van 09:00 tot 11:00
Startdatum: Je kunt elk moment instromen. De bijeenkomsten vinden over het algemeen wekelijks plaats. Elke 8 weken vinden er evaluaties plaats. Naar verwachting neem je 16 keer deel, verlenging is op basis van indicatie mogelijk.

Vaardigheidstraining Emotie Regulatie

Worstel jij veel met jouw emoties? Heb jij last van heftige en wisselende emoties? Reageer je erg emotioneel en/of boos op stresssituaties? En vind jij het lastig om jezelf weer tot rust te brengen? Wellicht is deze training dan iets voor jou!

Wat leer je?
In de vaardigheidstraining emotie regulatie (VERS) krijg je inzicht in hoe, waarom en wanneer jouw emoties oplopen en krijg je handvatten hoe je deze emoties kunt reguleren. Deelnemers zullen leren om hun gevoelens, gedachten en gedrag te observeren en te herkennen. Zo leer je patronen in jouw gedrag herkennen en deze onder woorden te brengen naar jezelf en anderen. Daarnaast leer je om gedachten die jouw gevoelens en gedrag negatief beïnvloeden op te sporen en te veranderen. Er wordt aandacht besteed aan activiteiten die jou rustiger maken en tot meer ontspanning zullen leiden.

DATA EN LOCATIES:
Locatie impegno Breda
Adres: Hoge Mosten 58, 4822 NH, Breda.
Aantal bijeenkomsten: 10 bijeenkomsten van 2 uur, op maandag van 14:30 tot 16:30.
Datums: 16, 23 en 30 september, 7, 14, 21 en 28 oktober, 4, 11 en 18 november.
*De reservebijeenkomst vindt eventueel plaatst op maandag 16 december 2024.

Locatie impegno Tilburg
Adres: Saal van Zwanenbergweg 11, 5026 RM Tilburg.
Aantal bijeenkomsten: 10 bijeenkomsten van 2 uur, op dinsdagochtend en vrijdagochtend van 9:30-11:30.
Datums:
Vrijdag 27 september (start training)
Vrijdag 4, 11, 18 oktober, vrijdag 1, 8, 15 november
Dinsdag 19 november
Dinsdag 26 november
Dinsdag 3 december, let op: deze keer van 10:00-12:00.
Dinsdag 17 december (terugkomdag)

Interesse in deelname aan een groepsbehandeling?
Meld je dan via de website bij impegno aan, én vraag of de huisarts je wilt doorverwijzen. Geef bij je aanmelding door aan welke groepsbehandeling je wilt deelnemen. Na aanmelding zal er een screeningsgesprek door het secretariaat en een intakegesprek met een psycholoog ingepland worden, om te kijken of deelname aan een groepsbehandeling passend is.

Na jouw definitieve aanmelding voor de groep, ontvang je een e-mail met alle praktische informatie nog een keer.

Indien nodig kun je na de groepsbehandeling afspreken met de groepstrainer of het nodig is om verder te gaan met individuele behandeling.

Aantal deelnemers
Per groep doen er vaak rond de 8 deelnemers mee. Bij onvoldoende aanmeldingen, zullen we later in het jaar starten. Hierover informeren we jou uiteraard tijdig.

Geef je alleen op, als je ook daadwerkelijk de groepsbehandeling kan gaan volgen.

Kosten deelname groepsbehandelingen:
Op het verplichte eigen risico na, kost deelname aan een groepsbehandeling je verder niets. Houdt hierbij rekening mee bij jouw besluit om je aan te melden voor een groepsbehandeling.

Hoe ziet een behandeltraject er bij ons uit?

Wanneer de aanmelding bij ons binnenkomt, wordt er binnen 5 werkdagen contact met je opgenomen voor het inplannen van een telefonische screening. Tijdens de telefonische screening wordt de hulpvraag in kaart gebracht en wordt er ingeschat of behandeling binnen impegno passend is. Wanneer dit het geval is, word je bij ons op de wachtlijst geplaatst.

De intakefase

Het intakeproces start zodra een behandelaar en regiebehandelaar beschikbaar zijn. Op basis van de klachten, de levensloop en eventuele eerdere behandelingen wordt er ingeschat of impegno een passende behandeling kan bieden. Wanneer dit het geval is wordt er een diagnose gesteld volgens de criteria van de DSM-5. En volgt er een behandeladvies.

Tijdens het traject

In samenspraak met de behandelaren worden de behandelafspraken en evaluatiemomenten ingepland. Tijdens de behandeling ga je thuis aan de slag met behandelopdrachten, E-health, en worden er ROM-vragenlijsten afgenomen.

  • Blended care: Bij impegno is ´blended care´ de norm: een combinatie tussen face-to-face en online behandelafspraken.
  • Cliëntportaal ´Mijn impegno´: Wanneer je in zorg komt bij impegno krijg je toegang tot het cliëntportaal ´Mijn impegno´. Het cliëntportaal geeft je inzicht in geplande afspraken en in je dossier. Klik hier voor het cliëntportaal.

Afsluiting

Wanneer de behandeldoelen zijn behaald, wordt er tijdens evaluatiemomenten gekeken of het behandeltraject afgesloten kan worden. Het kan ook voorkomen dat er andere hulp meer passend is, dan kijkt impegno met jou mee waar je de juiste hulp kunt vinden.

Exclusiecriteria behandeling volwassenen

Er zijn situaties denkbaar waarbij impegno niet de hulp kan bieden die benodigd is. In deze gevallen zal er doorverwezen worden naar een collega-instelling, de contra indicaties (exclusiecriteria) hiervoor zijn:

  • De cliënt is 65 jaar of ouder bij aanmelding.
  • De cliënt heeft een gemiddeld IQ onder de 80.
  • De realiteitstoetsing is ernstig verstoord door bijvoorbeeld schizofrenie of andere psychotische stoornissen.
  • Ernstige suïcidaliteit, waarbij de zorg in de zin van crisisopvang die cliënt nodig heeft, niet te leveren is door impegno.
  • Acute bipolaire stoornis.
  • Verslaving die op de voorgrond staat (primair is). Indien de verslaving secundair is, is het een vereiste om parallel aan het behandeltraject bij impegno een behandeling bij de verslavingszorg te volgen.
  • Primaire eetstoornis waarbij het BMI onder de 18 is. Indien de eetstoornis secundair is, dienen er afspraken te worden gemaakt m.b.t. het op goed gewicht komen/blijven en wordt er samengewerkt met de huisarts en eventuele diëtiste.
  • Hulpvraag enkel gericht op diagnostiek, zonder behandeling.
  • Complexe autismeproblematiek, enkel basishulpvragen kunnen wij behandelen.
  • Veiligheid van medewerker, cliënt en/of diens omgeving kan niet gewaarborgd worden.
  • Ontbreken van een geldige zorgverzekering. Let op! Wij hebben geen contract met Zorg en Zekerheid, Eno en ONVZ.
  • Cliënt komt niet in aanmerking voor een bij het traject behorende financieringsvorm. In uitzonderingsgevallen kan hiervan worden afgeweken.
Wil je weten of wij iets kunnen betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met het team bij jou in de regio
 

Cliëntportaal

Wanneer je in zorg komt bij impegno krijg je toegang tot het cliëntportaal Mijn impegno. Het cliëntportaal geeft je inzicht in geplande afspraken en in je dossier. Daarnaast kan je gemakkelijk vragenlijsten invullen, werken met online behandelmodules en contact opnemen met je zorgverlener. Het portaal geeft jou regie over de zorg die je ontvangt en je herstel. Je kan in het portaal zelf bepalen wat je wel en juist niet wilt delen met je sociale omgeving. Klik hier voor het cliëntportaal Mijn impegno.

Blended care

Bij impegno is “blended care" de norm: een combinatie tussen face-to-face en online hulpverlening. Waar het passend is vindt de begeleiding plaats bij de cliënt thuis én via beeldbellen. De behandeling is, indien gewenst, op onze locatie én via beeldbellen. Het contact is in eerste instantie altijd in persoon, maar later in het traject kan beeldbellen een waardevolle vervanging zijn. De cliënt ontvangt hierdoor hulp vanaf een plek waar hij of zij zich prettig voelt.

Blended care zorgt voor minder reisbeweging, omdat de cliënt voor de zorg niet naar kantoor hoeft te komen of de zorgverlener naar de cliënt. Daarnaast is het door middel van beeldbellen makkelijker om andere mensen te betrekken bij de zorg. Familieleden en/of naasten, andere hulpverleners vanuit impegno of betrokkenen van andere instellingen kunnen zonder problemen meepraten via beeldbellen.

Naast de reguliere gesprekken maken we voor behandeling gebruik van e-health modules. Dit zijn online modules waar de cliënt zelf aan kan werken tussen de afspraken door. Indien nodig zal de hulpverlener voorzien van feedback. Er wordt per traject gekeken of en waar de inzet van de modules van toegevoegde waarde is.