In deze tijd waarin alles (school, werk, huishouden, relatie, kinderen, familie) allemaal in één ruimte plaatsvindt, is het juist belangrijk momenten in te plannen voor jullie als gezin, en niet alle leefgebieden door elkaar te laten lopen. In mijn vorige blog noemde ik het al kort: het belang van gezamenlijke momenten. Versnipperde aandacht, is eigenlijk geen aandacht.
Maar hoe houd je die momenten dan gezellig? En wat kan je doen?
Voor waardevolle ‘Family time’-momenten raad ik je het volgende aan:
- Wees beschikbaar. Plan van tevoren een tijdstip en zorg dat alle gezinsleden dan ook echt kunnen.
- Doe het met volle aandacht en zonder afleiding. Laat zien dat je graag tijd met de kinderen en je partner doorbrengt. Klap je laptop dicht, zet de telefoons op stil en doe de tv uit. Dat is pas quality time.
- Maak het leuk. Kies activiteiten die iedereen leuk vindt. Liggen de interesses ver uit elkaar? Sluit dan een compromis; de ene dag kiest het ene, de andere dag het andere gezinslid.
- Houd het gezellig. Gebruik de Family time niet om klusjes uit te delen of om je zoontje te bestraffen dat hij zijn speelgoed niet heeft opgeruimd.
Leuke activiteiten bedenken is niet altijd even makkelijk, zeker nu alles zoveel mogelijk binnenshuis moet plaatsvinden. Het hoeft eigenlijk niet ingewikkeld te zijn. Samen eten en écht naar elkaar luisteren of een wandeling maken kan genoeg zijn. Ik geef je daarom een aantal creatieve ideeën voor wanneer de verveling toch dreigt toe te slaan:
- Bak of kook iets lekkers samen. Ook met kleinere kinderen is dit leuk om te doen. Met oudere kinderen kan je ook samen een recept uitzoeken en via een tutorial een nieuw recept uitproberen.
- Houd een indoor picknick. Met kleine kinderen is het leuk de lekkere baksels op te eten. Meer dan een kleedje en lekkere hapjes heb je niet nodig.
- Creëer thuis een wellness-ervaring. Geef elkaar een manicure of pedicure en neem een maskertje. Een mooi ontspannen bonding moment.
- Maak een mooi knutselwerk. Sluit aan bij de interesse van je kind. Houd het erg van sprookjes? Maak een feeëntuin of kasteel. Allerlei online tutorials helpen je op weg.
- Speel de favoriete game van je puber een keer samen.
- Koop lekkere snacks, kies leuke films uit en maak je eigen thuisbioscoop.
En… vergeet je partner niet! Neem als de kinderen slapen ook een momentje om aandacht aan elkaar te geven.
Lees ook mijn eerdere blog: Thuiswerken met kinderen: Hoe houd je het hoofd koel?
Emma de Heer
Behandelaar/kind en jeugd-psycholoog